levensslingers

28/05/2021

Crypto’s als zesde categorie?

Filed under: Financieel — Henk van Putten @ 10:55 am

In mijn vorige blog zette ik mijn beleggingsstrategie uiteen. Laatst vroeg iemand mij: zouden cryptomunten niet een mooie zesde categorie kunnen vormen? OK, heel volatiel, maar dat zijn grondstoffen, zeker goud en zilver, ook.

Cryptocoins vind ik intrigerend. Maar ik geloof er toch niet in.

Een belegger zal zeggen: de markt heeft altijd gelijk, maar het probleem is volgens mij dat het een ongereguleerde markt is. Er zijn nu al meer dan 10000 cryptomunten, het woekert maar voort. (Een deel ontstaat overigens door splitsingen, de zogenaamde hard forks.)

En machtige mannen als Musk kunnen ze omlaag en omhoog twitteren. Als Elon vandaag bedenkt: reken je Tesla toch maar met bitcoins af, dan schiet het zo weer naar 60K, 150% van de waarde van nu ; op moment van schrijven is het 40K.

Verder, wie mijn vorige blog las zal het opwerpen hiervan niet verbazen, is er ook nog een ethisch bezwaar. Op het darkweb verlopen alle transacties in cryptocoins, vooral in de BTC. Zo blijven de zwaarste criminelen daar anoniem. De mijnheer die laatst op televisie beweerde dat de blockchain juist het toppunt van transparantie is, zou beter moeten weten. Veel wallets zijn niet te herleiden tot een persoon, zoals bankrekeningen dat wel zijn. Vanwege het niet gereguleerd zijn van deze markt zie ik dat ook niet snel veranderen.

De cryptocurrencymarkt heeft ook iets van een piramidespel: om crypto’s in waarde te laten stijgen zijn steeds meer mensen nodig die erin willen investeren. Warren Buffet, een erkend topbelegger, zei erover: “Met cryptomunten kun je verder niets. Ja verkopen, dan heeft degene die van je kocht jouw probleem overgenomen.” Hij investeert alleen in zaken die hij begrijpt en hij begrijpt niet hoe cryptomunten waarde kunnen vertegenwoordigen. Dat laatste gaat wat ver: ware het reëel dat de bitcoin een nieuwe universele munt zou worden, dan ligt dat anders naar mijn mening.

Met de gedachte dat het huidige monetaire stelsel zal klappen, vanwege ongebreideld bijdrukken van geld door bijvoorbeeld heer Draghi, ben ik het namelijk wel eens. Draghi wordt wel Graaf Draghula genoemd en zuigt de Nederlandse en Duitse pensioenfondsen leeg, door de negatieve rente die is ontstaan. Een Italiaan die voor eigen parochie preekt.

Daarom zullen we een alternatief nodig hebben, niet langer een munt die in veelvoud, onbeperkt uit de Europese of Amerikaanse geldpersen komt gerold. Meer dan in cryptocoins geloof ik in grondstoffen. ETF’s (trackers) op goud en zilver staan op een niveau dat makkelijk keer tien kan gaan als er een cryptocrash komt. Grondstoffen zijn schaars, delen met de coins dat je ze moet delven, maar hebben nog als extra eigenschap dat ze ook productiemiddelen zijn. En een geschiedenis die teruggaat tot Genesis 1, goud wordt zelfs al expliciet genoemd in Genesis 2. En…is onkopieerbaar, zoals men in de Middeleeuwen al vast moest stellen.

Advertentie

2 reacties »

  1. Fijne blog!

    Dus toch geen zesde categorie, omdat je vijfde categorie, i.e. grondstoffen, een dergelijke functie al vervult? En bedoel je met iShares Physical Gold die je in je vorige blog noemde de iShares Gold Trust ETF (IAU)?

    Reactie door Louis — 07/06/2021 @ 3:53 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: